富都新紳

律動幾何.摩登風尚

Rhythmic Geometry, Modern Vogue

本案基地位處台北萬華,鄰近古剎龍山寺的新型住宅華廈,周遭區域早年為台北盆地內最重要的商業街市,具備深厚而悠遠的發展歷史。作為符合今日生活需求的家庭居所,一方面力求在設計操作上,保有家庭生活著重人際互動、連結的內聚向心力,同時強化在空間情境的革新,藉由異材質的搭接運用、摩登風格的設定與技術工法進化,為「家」的使用者擘劃未來生活的理想藍圖。

Rhythmic Geometry, Modern Vogue is located in a new residential building close to Lungshan Temple in Wanhua District in Taipei. Its neighboring area used to be the most important commercial part of Taipei, steeped in history. As a residence that can meet the needs of a modern life, Rhythmic Geometry, Modern Vogue not only serves to retain interaction among family members to enhance solidarity and bond, but innovate use of the space. By combining diverse materials, designing a modern style and upgrading technical approaches, a blueprint for an ideal family life is laid out for its homeowner.

呈現矩形的室內平面為三房兩廳兩衛的格局,擁有絕佳的三面採光,滿足當代小家庭的生活空間需求。家宅整體以現代主義風格為主要基調,由大門玄關望向內部,介於入口與客廳之間的大尺度格櫃自地面延伸至天花,黑色均質骨架與原木色調參差錯落的內櫃,共構出結合置物、展示功能與高度穿透性的質感傢私。作為公共領域的核心,為處平面正中央的客廳,藉由大量異質木料與石材混搭,輔以精準、洗鍊的裝飾線條分割,構築出豐富多元的空間情境。大跨距電視牆壁櫃同樣也以多層次堆疊的不規則板塊,間接映入由大面落地窗漫射室內的光暈,為客廳帶來明亮氛圍的同時,也創造嚴謹中充滿活潑趣味感的公共空間型態。

The rectangular indoor layout includes three bedrooms, a dining room, a living room and two bathrooms. With light from three sides, Rhythmic Geometry, Modern Vogue can fulfill the needs of a small modern family, featuring a modernist style on the whole. The large cabinetry between the entryway and the living room extends from the floor to the ceiling. The see-through cabinets are transformed into quality furniture for both storage and display, with consistent black framework and hardwood tone playing off each other. The living room, the core of the public place located at the center of the layout, is a space of diversity and richness. The huge TV wall of great width has multi-tier, uneven panels which indirectly reflect light coming from the large French windows, thereby not merely lighting up the living room but adding vibrant fun to this public area of precision.

考量家居生活常有至親友人到訪,故特別將客廳旁的餐廚空間採取半開放式規劃,再以大理石中島設計將兩者區隔開來。餐廳內擺放可容納八人以上同桌共餐的長型方桌,與餐桌平行的設計垂吊燈飾相互輝映,形塑出濃厚的軸向性。原木拼貼的天花與餐櫃,則以溫潤的木質感暖化用餐場域正襟危坐的氣息,塑造在用餐之外,可以聚集家人閒聊、閱讀、品茗的親密互動所在。因應不同使用者的喜好、需求,臥房設計也呈現出相對應的形象,主臥房藉幾何造型的深灰繃布床頭牆面,結合柔軟地毯提供優質足下體驗。雙向採光的次臥房則以米色皮革精緻的床頭立面,營造低調的摩登況味,建構猶如置身精品旅店般的雅緻居室。

To accommodate plenty of guests, the dining room next to the living room has a semi-open plan space, separated from the living room with a marble kitchen island. In the dining room is a long dining table that can seat more than eight people. It pairs perfectly with the suspended light fixtures that run parallel to the table, shaping a great sense of axis movement. The texture of the hardwood collaging the ceiling and the cabinets accentuates a feeling of warmth that softens even a formal event at the dining table, aside from allowing for intimate interaction among family members in chatting, reading or drinking tea. The individual bedrooms are designed in correspondence with different user needs and preferences. The master bedroom is crafted with a deep-gray padded wall-mounted cover in geometric forms, which work well with the soft carpet that feels good under one’s feet. A second bedroom features a refined wall-mounted cover of beige leather to create a subdued chicness like that of an elegant boutique hotel.

坪數/48
個案風格/現代風
個案屋型/標準格局
個案屋況/新成屋